À Punt estrena el pròxim dilluns 5 d’abril a les 22.10 hores Crònica mèdica, una sèrie documental construïda des de les entranyes dels serveis sanitaris de la Comunitat Valenciana en un any marcat per la crisi del coronavirus.
Al llarg de sis capítols de cinquanta minuts s’aporta una mirada íntima a l’atenció sanitària durant el cicle de la vida, des del naixement a les cures pal·liatives, a través de les històries personals d’un grup de pacients i del personal sanitari que els atén.
Crònica mèdica és una producció multifinestra de Barret Coop, amb la participació d’À Punt Mèdia i la col·laboració de la Conselleria de Sanitat Universal. El projecte va iniciar-se el setembre de 2019, amb la direcció general d’Empar Marco i s’ha completat en l’etapa d’Alfred Costa.
La pandèmia va impactar enmig del projecte, obligant a readaptar les gravacions a la nova situació i a superar la parada temporal de l’activitat a què va obligar el primer confinament. La sèrie aporta una mirada inèdita de la lluita contra el coronavirus, situant les càmeres en la unitat de cures intensives de l’Hospital Clínic de València en la tercera onada, i donant cobertura a la crisi sanitària fins a l’inici de la campanya de vacunació.
El Servei de Parts de l’Hospital de la Plana, la Unitat de Pedagogia de l’Hospital d’Alacant, l’atenció primària del centre de salut de Morella i les unitats d’Oncologia i Pal·liatius de l’Hospital Clínic són altres dels serveis sanitaris que es mostren en la producció.
El dia a dia de la pandèmia en un document històric
El director general d’À Punt, Alfred Costa, ha destacat la vàlua històrica del producte, que li assegura un espai destacat en el patrimoni audiovisual valencià. Però també la seua visió vertebradora de la realitat valenciana, mostrant serveis d’un extrem a l’altre del territori, i l’homenatge que representa, al professional sanitari en els anys més durs de la seua trajectòria.
«Són projectes que donen sentit a la cadena i al servei públic en què treballem», ha destacat el director de programació d’A Punt, César Martí. «És un d’eixos productes que poden canviar la visió dels espectadors, que generarà debat, els farà reflexionar i quedarà per al futur», anticipa Martí.
Els directors de la sèrie, Vicent Peris i Claudia Reig, han destacat la voluntat d’humanitzar l’atenció sanitària que ha dominat el projecte des del principi. «Hem triat persones abans que serveis», explica Peris, que destaca que el seguiment del personal sanitari s’ha fet buscant «referents, que representen un model d’atenció, de com ens agradaria que ens assistiren sempre».
A la presentació Amparo Gisbert, de la Unitat de Suport de Cures Pal·liatives de l’Hospital Clínic Universitari de València i Nel·lo Monfort, metge de família i salut comunitària del Centre de Salut de Morella han agraït el tractament respectuós i familiar de la productora mentre treballaven, i han felicitat el resultat.
Una sèrie documental amb projecció transmèdia
Reig destaca la vocació transmèdia del documental, que es completarà amb contingut extra en el web d’À Punt i a través d’un canal de Telegram. Finestres que oferiran contingut audiovisual original, que ha quedat fora de la sèrie, i informació de context sobre el sistema sanitari valencià. L’anterior interactiu que Barret va emetre en coproducció amb À Punt, Parir al segle XXI, ha sigut nominat en la present edició del World Press Photo, un dels màxims guardons del periodisme internacional.
Crònica mèdica és l’aposta d’À Punt per a les nits de dilluns, que la cadena tematitzarà les pròximes sis setmanes amb una oferta doble al voltant l’atenció sanitària. La radiotelevisió valenciana emetrà a continuació la producció d’IB3 La vida a Son Espases centrada en l’assistència hospitalària durant la pandèmia a les Illes Balears.
N. P.