Aquest matí s’ha presentat «Canvi de xip», una producció de TV3 amb la col·laboració de Gestmusic. Al programa, que s’estrenarà el 7 de juliol a les 22.15, joves que han crescut amb les noves tecnologies introdueixen les generacions més grans en el món d’internet i les xarxes socials.

La por i els dubtes fan que algunes persones, sobretot les més grans, es quedin enrere tecnològicament parlant, tinguin la sensació que el món se’ls escapa i acabin renunciant al que podria millorar molts aspectes de la seva vida. Els més joves, en canvi, sembla que hagin nascut amb la tecnologia integrada dins seu i que no els hagi calgut aprendre’n. És a dir, el que per uns pot suposar un mur infranquejable, pels altres és bufar i fer ampolles, o ni tan sols això.

«Canvi de xip» es proposa introduir les generacions més grans en el món de les noves tecnologies. El programa és una producció de TV3 amb la col·laboració de Gestmusic i la participació del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, adaptada a partir del format «Onliners & Old Timers», que arriba a TV3 després d’haver-se emès amb èxit al Regne Unit i a Finlàndia.

La presentació s’ha fet aquest matí en una roda de premsa per videoconferència, amb la presència de Vicent Sanchis, director de TV3; Cristian Trepat, cap d’Entreteniment i Actualitat de TV3; Tinet Rubira, director de Gestmusic; Nia Sanjuán, directora de «Canvi de xip», i Rosa Bouel cantant de rap català Lildami, Anna Garcia i el creador de continguts d’«Adolescents iCat» Long Li Xue, protagonistes dels capítols 1 i 3 del programa.

L’acte ha començat amb la benvinguda de Vicent Sanchis, que s’ha referit a la nova proposta de TV3 com a un programa d’entreteniment i a la vegada un programa de servei públic que aborda la fraternitat, la tendresa i la humanització, que no és d’humor però que farà riure. «Canvi de xip» és una frase feta que es fa servir per referir-se a la manera de canviar i interpretar les coses, de fer una petita revolució interna. I d’això és del que va aquest programa, de canviar de rutina, de sortir de la zona de confort per contrastar el que poden intercanviar dues generacions tan allunyades tecnològicament: joves que han crescut amb les noves tecnologies i estan a l’última en tot allò referent a la revolució digital introdueixen les generacions més grans en el món d’internet i les xarxes socials», ha comentat Sanchis. I també ha posat en valor el fet que també hi ha un retorn, ja que els joves també n’aprenen de les persones grans. «Una gent que per edat parla poc i pot expressar-se, redescobrir-se, passar-s’ho bé; i les seves experiències, traslladades al jovent, serveixen per entendre el món de manera diferent. Es trenquen barreres entre dues generacions que han estat molt separades en el últims anys, amb molta falta d’empatia. Hi ha una complicitat que surt de la combinació de l’experiència amb la rauxa i l’energia de la joventut», ha dit el director de TV3.

Tot seguit ha pres la paraula Cristian Trepat, que ha volgut explicar què és el que els va agradar de la proposta de Gestmusic: «La premissa inicial de contraposar el món dels onliners i old timers ja ens va cridar l’atenció, però el que més ens va captivar va ser el concepte de viatge i experiència compartida, entre aquestes dues generacions, que proposa el programa». I ha afegit que no volien fer un programa paternalista, on els joves alliçonessin la gent gran: «És un programa d’històries, d’emocions, d’intercanvi bidireccional d’experiències enriquidores, de fraternitat entre dues generacions molt allunyades, on tant de valor tenen les experiències de la gent gran com de la gent jove». Per acabar, Trepat ha comentat que també volien posar en valor els creadors de continguts en català a les xarxes socials: «Malgrat la seva joventut, hi tenen molt a dir i explicar. Als sis capítols del programa hem comptat amb creadors de continguts d’àmbits molt diferents, i això aporta riquesa i ens permet aproximar les històries de la gent gran al públic».

Tinet Rubira, des de Gestmusic, s’ha referit al projecte com a ideal per a una televisió pública com TV3, amb voluntat de servei. «Aquest programa té el do de l’oportunitat, ja que ha sorgit en un moment en què la pandèmia ha posat en evidència la bretxa digital entre generacions. Durant el confinament i la pandèmia, els nadius digitals hem tingut recursos per poder dur una vida el més normal possible. Però la gent gran no ho ha viscut igual, s’ha quedat enrere. I el programa posa en contacte l’última generació analògica amb una nova generació digital molt potent». El director de Gestmusic ha afegit que «s’ha produït una mena de màgia entre totes les parelles triades i el programa, després de veure’l, et fa sentir més persona i, avui en dia, no és fàcil trobar un projecte d’aquestes característiques».

La directora del programa, Nia Sanjuán, s’ha referit a l’autenticitat de cada capítol: «La clau havien de ser les parelles triades al càsting i que els objectius digitals plantejats als old timers no fossin gaire ambiciosos però sí significatius per a les seves vides. No volíem convertir-los en estrelles de les xarxes, perquè hagués estat artificial i forçat. Buscàvem coses que els motivessin perquè poguessin gaudir del viatge i, d’aquesta manera, donar més pes a les relacions personals i a la diversió». Sanjuán ha afegit que han ajuntat parelles amb algun punt en comú i que des d’aquest punt d’unió s’ha treballat el viatge i l’aprenentatge comú. «El programa transmet sensibilitat, perquè es veu que el que passa entre ells és veritat, perquè disfruten i n’aprenen els uns dels altres, perquè s’emocionen i es troben entrebancs, com tothom a la seva vida», ha dit.

Entre els protagonistes de «Canvi de xip», ha intervingut en primer lloc Lildami, cantant terrassenc de rap català, que ajuda la Rosa Bou a fer pública la seva obra literària a través de les tecnologies. Lildami ha confessat que quan li van proposar la idea de participar en el programa, li va semblar increïble però, al mateix temps, li va crear certa reticència compartir vivències amb una persona que tenia experiències  i referents molt diferents dels seus. «Després te n’adones que compartim moltes coses. A tots dos ens encanta expressar-nos, a través de la música o dels poemes. Personalment m’ho he passat molt bé i me n’he adonat que no hi ha edats per fer art», ha afegit.

Per la seva banda, Rosa Bou ha dit que al principi va pensar «mare meva, quin jove! Què puc fer, jo, amb ell? Però de seguida vam encaixar. Tots dos som divertits. Em va ajudar a fer visibles els meus escrits i això em va fer molta il·lusió. Ell m’ha aportat frescor i una visió d’un noi treballador que ha lluitat pel seu somni i això omple». També ha confessat que, malgrat que no li agrada la seva música, les seves cançons tenen un bon missatge, i fins i tot l’ha anat a veure a un concert.

I també ha intervingut una altra de les parelles protagonistes del programa: Long Li Xue, creador de continguts d’«Adolescents iCat» i famós influencer, el qual ajuda l’Anna Garcia a vendre les seves manualitats a través d’una app. Anna Garcia s’ha referit a la seva participació en el programa com «una experiència molt enriquidora, una experiència que m’ha omplert. Amb el Long vam compaginar-nos molt bé, ens vam divertir, em va ensenyar moltes coses i crec que jo, alguna també». I Long Li Xue ha parlat «d’una experiència espectacular i enriquidora on ha trobat la seva ànima bessona. L’Anna és una persona on m’he vist reflectit, malgrat la diferència d’edat. És una persona molt activa i productiva, com jo, i això em va encantar. He tingut l’oportunitat de conèixer una persona amb la qual crec que mai m’hauria creuat». I abans d’acomiadar-se, Long ha confessat que l’Anna li va ensenyar a cosir.

«Canvi de xip» s’estrenarà el 7 de juliol, a les 22.15, amb el capítol protagonitzat per Rosa Bou i Lildami. Lildami, un dels màxims representants de la música urbana en català, ajudarà la Rosa a fer pública la seva poesia a través de les tecnologies digitals.

Junts coneixeran el món de la Instapoesia, crearan un compte i publicaran textos. A més, amb l’ajuda de les amigues de la Rosa, organitzaran la presentació del seu perfil a les xarxes en un recital molt emotiu.

N.P.

En este artículo

Iniciar conversación

Este sitio usa Akismet para reducir el spam. Aprende cómo se procesan los datos de tus comentarios.