El futur ja és present a RNE. D’acord amb el compromís adquirit d’anar augmentant la cobertura fins a final d’any, RNE iniciarà emissions de Ràdio 4 en DAB+ el proper dijous 14 de novembre des del centre emissor de Cellnex a Collserola, des d’on es proporciona cobertura a la zona metropolitana de Barcelona. Amb això, Ràdio 4 esdevé la primera i única emissora de Catalunya en català que inicia emissions legals en DAB+.
Coincidint amb l’any en què se celebra el centenari de la ràdio a Espanya, RNE ha iniciat les emissions de ràdio digital en DAB+ juntament amb Cellnex Telecom, amb la ferma intenció de desplegar aquest estàndard de ràdio digital al nostre país, que està cridat a substituir la FM a llarg termini. Amb la millor qualitat, emissions en obert, informació complementària i recepció gratuïta.
Pel que fa a l’inici d’emissions de Ràdio 4 a Catalunya en DAB+, Ángel García Castillejo, director de Polítiques Audiovisuals, Servei Públic i Internacional de RTVE, ressalta que «suposa una autèntica fita de consolidació de la ràdio en obert, de la ràdio per a tothom i una aposta de futur sobre la base dels nostres 100 anys d’història. Esperem que en aquest procés ens trobem tots els actors del sector, tant públics com privats».
Per la seva banda, el director de RTVE Catalunya, Esteve Crespo, destaca que «som els primers, i esperem que animi altres ràdios de Catalunya. Perquè igual que es va avançar en la innovació tecnològica i la qualitat en la televisió digital terrestre, la TDT, també s’ha de fer de manera decidida amb l’àudio digital».
D’altra banda, el director de Ràdio 4, Pere Buhigas, remarca: «Estar al DAB+ suposa consolidar la presència de Ràdio 4 a la primera divisió de la ràdio a Catalunya. Amb aquest pas, totes les emissores de RNE emeten ja amb aquesta tecnologia que proporcionarà una millor qualitat d’emissió i experiència en l’oient».
Com escoltar les emissions de RNE en DAB+?
Per poder escoltar les emissions de RNE en DAB+ s’ haurà de disposar de receptors específics.
Pel que fa a receptors convencionals i equips d’àudio, hi ha una àmplia gamma que es comercialitza a través d’internet. Així mateix, ja es troben disponibles en els punts tradicionals de venda.
Pel que fa als automòbils, disposen de receptor de DAB i DAB+ de sèrie tots els que s’hagin comercialitzat a la Unió Europea a partir del 21 de desembre de 2020. No obstant això, alguns ja l’incorporaven de sèrie o com a equipament extra anteriorment, per la qual cosa s’estima que actualment hi ha més de 3,7 milions d’automòbils amb recepció de DAB i DAB+ a Espanya, dels quals 591.155 han estat matriculats a Catalunya (dades a setembre de 2024). A més, hi ha al mercat kits adaptadors per rebre aquestes emissions en vehicles, així com autorradis nous convencionals amb DAB i DAB+ per a vehicles de certa edat.
El procés de transició a DAB+ requereix, segons Ángel García Castillejo, d’un nou Pla Tècnic Nacional de Ràdio Digital que «garanteixi estabilitat, viabilitat i sostenibilitat al conjunt del sector radiofònic. I és imprescindible que, d’una banda, es vegi acompanyat del suport de les administracions públiques mitjançant una efectiva lluita contra la pirateria. I de l’altra, amb línies de suport a la digitalització del sector de la ràdio i a l’estalvi energètic que això suposa».
Un cop desplegat a tot el territori nacional, DAB+ permetrà a Radio Televisión Española la prestació del servei públic de radiodifusió sonora en els termes que actualment té encomanats per llei, proporcionant la màxima cobertura geogràfica i social al conjunt dels ciutadans.