La capital del Perú és famosa per les seues dimensions, el seu caòtic trànsit i la seua privilegiada cuina
Aquest dimecres 22 de setembre a les 22:00 hores À Punt oferirà un nou capítol de Valencians al món. La destinació és Lima, la capital del Perú. El reporter Enrique Tena visita aquest paradís turístic, que fusiona patrimoni, paratges naturals i una gastronomia reconeguda internacionalment.
Entre els valencians i valencianes que viuen a la capital peruana coneixerem Javi, de Guadassuar (Ribera Alta), un empresari que es va que traslladar al Perú per amor fa un any. Amb ell visitaran les ruïnes de Pachacamac, l’indret de culte més important de la costa andina, i tastaran diversos plats tradicionals, com l’arròs amb ànec i la pachamanca.
També trobarem Chelo, de Vilamarxant (Camp de Túria), que fa quinze anys que viu a Lima. Amb aquesta traductora comprovarem el caòtic tràfic de la ciutat i descobrirem alguns dels plats més famosos de la gastronomia peruana, com el cebiche i la causa a la limeña.
De la mà de Daniel, un documentalista d’Alacant que fa huit anys que viu al Perú, viatjaran a les illes Palomino, reserva de lleons marins. Però també veurem el barri de la Balanza, un dels més humils de la ciutat. Ací també treballa Paula, de Sant Vicent del Raspeig (Alacantí), que fa sis anys que viu a Lima i desenvolupa un projecte per les classes més desfavorides.
Per la seua banda, Abel, nascut a València, fa tretze anys que resideix a Lima. Aquest gerent d’operacions ens mostrarà una de les urbanitzacions més exclusives de la capital peruana. També aniran al circuit màgic de l’aigua, un espectacular joc de fonts únic al món, i tastaran el pisco sour, el còctel més reconegut del Perú.
Amb Alexa, d’Alacant, que fa set anys que està al Perú, visitaran l’oasi de Huacachina, el més impressionant de Sud-amèrica. Aquest paratge està totalment envoltat de desert, per on transitaran amb un bugui a tota velocitat.
I, finalment, Fernando, de Vila-real (Plana Baixa), que fa deu anys que va canviar la seua residència per Lima, ens ensenyarà la Plaça d’Armes, l’espai més representatiu del poderós Virregnat del Perú en temps de l’Imperi espanyol, i el Museu de l’Or del Perú.
Lima, capital gastronòmica de Sud-amèrica
El menjar peruà és la fusió inicial de la tradició culinària de l’antic, la cuina espanyola i l’aportació dels costums portats de la costa atlàntica de l’Àfrica subsahariana pels esclaus.
Posteriorment, aquest mestissatge es va veure influenciat pels usos i costums culinaris dels xefs francesos que van fugir de la revolució al seu país per a radicar-se, en bon nombre, a la capital del Virregnat del Perú. Igualment transcendental va ser la influència de les migracions de segle XIX, que van incloure xinesos, japonesos i italians, entre altres poblacions principalment europees.
Valencians al món s’ha adaptat als temps de la Covid-19, respectant les normes de cada país i reflectint com viuen els valencians a les diverses destinacions.
N. P.